Prečo sú pre kapely dôležité fotografie?

08.01.2015 00:04

 

Púšťam si album kapely Persona Grata a píšem. Prečo práve ich? Lebo oni sú kapela  s ktorou som zo všetkých klientov trávila minulý rok najviac času. Kapela, za ktorou vidno tvrdú prácu, nie len hudobníkov, ale aj manažérky. Ona mi len písala, čo potrebuje, či už promo fotografie, alebo fotky z koncertov, fotky a video zo skúšobne...  Kapela, ktorá si minulý rok zahrala v Amerike na festivale na lodi- Progressive nation at sea. K prihláške určite potrebovali pripojiť aj fotografie.

 

Článok som sa rozhodla napísať na podnet toho, že často krát mi niekto napíše s tým, že páčia sa nám Tvoje fotografie, robíme akciu, neprišla by si nafotografovať?  Ale, mali sme veľa výdavkov, ponúkame len vstup a nejaké drinky. (Určite nie som sama z fotografov, kto takéto správy dostáva. Potom sa stane, že fotograf vidí na sociálnej sieti, ako si nejaký člen kapely, ktorý tvrdí, že nemá na fotografa , užíva dovolenku pri mori...) A späť k foteniu akcie za vstup. Samozrejme, je na danom fotografovi, či to vezme, každý musí nejako začínať, spraviť si portfólio a meno.  Ja už takéto akcie odmietam, musím z niečoho žiť.  Pred pár rokmi som si kupovala vstupy na koncerty a tak sa učila fotiť, neskôr som sa dostala fotiť pre photomusic.cz za akreditácie a dávala som si od nich vybaviť foto vstupy aj na koncerty domácich kapiel, kde stojí vstup najčastejšie do 5 eur. Brala som to, ako zviditeľňovanie sa a spravenie si portfólia. Neskôr si ma už samé kapely začali volať a vtedy som si uvedomila, že stále zadarmo, za vstupy to robiť nemôžem. Keď ma chcú, nech si zaplatia.  Ak nie a hrajú pre mňa zaujímavé kapely, tak možno prídem, ako platiaci fanúšik a užijem si koncert s kamošmi.  Keď budem chcieť ísť na nejaký koncert a dobrovoľne vybrať foťák na obľúbenú kapelu, tak to spravím , také akcie beriem aj ako tréning. V menších kluboch väčšinou nebývajú dobré svetelné podmienky, tak treba kvalitné objektívy s nízkou clonou a poriadny fotoaparát, ktorý dobre zvláda aj vyské iso.  Vo foto brašni mávam foto výbavu za vyše 4000 eur, väčšinu vecí som kupovala na splátky. Nedávno som musela dať na fotoaparáte meniť závierku, ktorá sa každým cvaknútim opotrebuváva, až „zdochne“ a vyhodí error, výmena ma stála 231 eur.  S brašňou chodím v kluboch aj na wc, bojím sa ju len tak nechať niekde pri stole. ( A tu mám odkaz pre architektov, niektoré wc v kluboch sú tak maličké, že sa tam ledva zavrie človek bez vecí a pred kabínkou je zas zbytočne veľa miesta...)  :D Ale spät k foteniu.

 

A teraz sa dostávame k tomu, čo som spomínala v názve článku. Prečo sú pre kapely fotografie dôležité? Kepela sa potrebuje zviditeľňovať, chcú aby sa o nich dozvedelo čo najviac ľudí. Zakladajú si stránku na bandzone.cz, fan page na facebooku... Chcú získať čo najviac lajkov a fanúšikov, ktorí neskôr aj prídu na ich koncert. Radi by sa dostali na nejakú súťaž kapiel, hrať na festivale, alebo robiť predkapelu známejšiemu interpretovi. Vtedy si uvedomia, že potrebujú mať nejaké svoje nahrávky a fotografie, ktoré by používali. Platia si skúšobňu, nástroje a náhradné veci k nim tiež stoja dosť. Preto väčšina kapiel nemá, alebo nechce utratiť peniaze nazvyš a hľadajú najlacnejšie riešenie. Nahrá nás kamoš v skúšobni, nejak to v compe potom pozliepa. Fotky, načo platiť fotografa, veď aj mobil fotí a moja frajerka nás s ním nacvaká, alebo henten náš kamoš má lepší foťák, netuším, či už takéto niečo fotil, ale on to spraví zadarmo, poprípade ho za to na skúške opijeme. Upravíme si tie fotky hoc aj sami, hodíme tam dáku sépiu a bude.  Dá sa to aj tak, ale ak sa chce kapela posunúť ďalej, to stačiť nebude. Nebude to mať takú kvalitu, ako keď si kapela zaplatí nahrávacie štúdio a na promo fotenie objedná skúsenejšieho fotografa, ktorý má kvalitnú foto výbavu aj s prenosnými bleskami, svetlami, s ktorými fotografie budú mať lepšiu atmosféru, ako len s obyčajným vstavaným bleskom vo fotoaparáte. Fotograf sa vie fotkám aj v postprocese povenovať tak, aby sa daná úprava k nim hodila.

Fotografia je vlastne prvá vec, ktorá potenciálneho fanúšika na stránke zaujme a niekedy aj odradí. Niektoré kapely to vyriešia tak, že si vlastnoručne spravia logo, alebo dajú vyrobiť a to si dajú namiesto úvodnej fotografie. A verte mi, ja som dievča a hlavne fanúšičky by rady videli, ako daná kapela vyzerá :D

Spomínala som, že fotografie treba pribaliť, aj ak sa kapela hlási na nejakú súťaž kapiel. Väčšinou porota na takýchto súťažiach najprv z prihlásených kapiel musí vybrať tie, ktoré postúpia na živé hrania. Vtedy  určite spraví lepší dojem kapela, ktorá má nie len kvalitne nahraté pesničky, ale aj kvalitné fotografie. Na takýchto súťažiach sa nehodnotí často len hudba, ale aj celkový dojem a imidž kapely, vystupovanie na pódiu a iné faktory. Preto je dobré mať aj fotografie z koncertov, nech porotcovia vidia, že kapela už má skúsenosti s hraním pred publikom a môže tým pádom na súťaž prilákať viac fanúšikov a predať viac lístkov.  A keď už sme pri súťažiach, tak tie majú väčšinou viac kôl, preto je dobré, ak aj súťaž má svojho oficiálneho fotografa, aby si mohli pridať na svoje stránky fotky a prilákať do ďalších kôl viac fanúšikov, predať viac lístkov... Poprípade fotkami prilákať aj kapely do ďalšieho ročníka...  A ak sa jedná o súťaž, v ktorej musia kapely zaplatiť prihlasovací poplatok, tak by radi v cene mali zahrnuté aj fotografie.

Podobne to platí, aj ak sa kapela hlási na festival, alebo predskokan inej kapely, organizátorom ide aj o to, aby prilákali čo najviac platiacich fanúšikov, takže berú kapely, ktoré majú základňu fanúšikov a vtedy sa hodia aj fotografie niekde zozadu klubu, nech vidno aj ľudí...

Organizujete koncert?  Prenájom klubu stojí dosť. Poprípade si zaplatíte ešte extra zvukára, či osvetľovača s prídavnými svetlami. Vtedy by sa hodilo mať to aj zvečnené na fotkách. Veď aj každý lajk fotoalbumu na Vašej stránke, každé otagovanie človeka, čo na koncerte bol, môže priniesť kapele nových fanúšikov a ľudí, čo si na ďalších koncertoch kúpia vstup, poprípade podporia kapelu aj kúpou merču.  Preto nemyslite na fotografa pár dní pred koncertom, ale pri začiatku organizovania koncertu. A nezabúdajte, že aj fotograf má účty, a niektorí to za vstup a drinky odmietnu. Ale, vždy je šanca, že sa nájde nejaká stránka, web zin, ktorý rád na daný koncert za vstup napíše recenziu a spraví nejaké fotografie. Ale, potom sa nečudujte, že napríklad najmenej osvetlený člen, alebo bubeník na fotografiách chýbajú a sú smutní, že nemajú novú profilovku... Veď fotograf z web zinu a píšuci redaktor si ten pár eurový vstup odpracovali a vy môžete byť radi, že sa niekto taký našiel.

 

Rozhodli ste sa objednať si na koncert fotografa?  Skúste si od neho vypýtať link, ako približne vyzerá foto report ktorý dostanete. Samozrejme, fotograf má vo svojom portfóliu na stránke najčastejšie výber pre neho naj fotografii, alebo známe mená kapiel, ktoré fotil niekde napríklad na festivale. Preto, ak máte koncert v maličkom slabo osvetlenom klube, nečakajte také fotografie, ako spravil na pekne osvetlenom pódiu zahraničného interpreta.

Kvalitný koncertný fotograf, ktorý si pýta za fotenie peniaze by mal každému členovi spraviť približne rovnaký počet fotografii, nemali by chýbať aj spoločné fotografie kapely, nejaké zábery na fanúšikov, zaujímavé momentky, ako napríklad gitarista príde k basákovi a spolu chvíľu hrajú... Mal by vedieť foto report oživiť aj zaujímavými fotografiami, ako napríklad detail na ruku, ktorá drží akord, alebo lúč svetla mieriaci na hudobníka, ozvláštniť  fotky zaujímavou kompozíciou, napríklad v štýle minimalu, alebo siluetami... Samozrejme je najlepšie, keď sa kapela dohodne presne s fotografom, aké majú požiadavky, aké približne fotografie očakávajú, či chcú všetky vo farbe, alebo môžu byť medzi nimi aj čiernobiele a podobne... Ak fotografovi nepoviete svoju predstavu, robí podľa seba a potom mu darmo poviete, ale my sme potrebovali hlavne fotografie, kde fotíš spoza fanúšikov a v pozadí kapela, nech festivaly vidia, že na nás chodia ľudia, alebo si mal odfotiť z pódia kapelu aj s fanúšikmi... (A nie na každom koncerte sa to dá, ak je malé pódium, alebo sú fanúšikovia v tme...) Na koncerte fotografovi stačí povedať, nech Vás nefotí napríklad s cigou, drinkom v ruke, alebo to, že chcete aj nejaké momenty zo zabávania sa pri bare, fotiť aj fanúšikov, ktorí zapózujú, alebo nejakú spoločnú foto s kapelami po koncerte.   

Koncertný fotograf vám môže nafotiť aj promo fotografie kapely, alebo momentky zo skúšobne, poprípade spraviť foto report z nahrávnia albumu, alebo klipu.  Aj to sú fotografie, ktoré fanúšikov zaujímajú.

Tým, že fotograf pozná dosť kapiel, zas môže niektoré odporučiť ďalej, napríklad, keď kapela hľadá niekoho na spoločný koncert. Alebo, pred chvíľou mi písalo jedno dievča, čo sa venuje freeridovému lyžovaniu a točeniu takých filmov, že hľadajú nejakú pesničku do svojho filmíku, tak som im pár domácich kapiel odporučila a uvidíme, či to vyjde. 

 

https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Werdza-photography/183827356902?ref=ts

Fotograf, fotografka, koncertná fotografia, fotoreportáže, svadby, fotografie na stenu, svadobnaý fotograf, svadobná fotografka, fotograf na svadbu...